Over ons

Over ons

Al heel mijn leven hebben dieren een grote rol gespeeld. Vroeger in het ouderlijke huis waren dit vooral huiskatten. 

Toen al kon ik gefascineerd kijken naar de verschillende nestjes en hun opgroeiende kitten.



Mijn liefde voor honden kon echter nooit bedwongen worden, als ik een hond zag moest ik die kunnen gaan aaien.

Na enkele schuchtere pogingen van de ouders om dan toch een hond in huis te nemen, was het pas na mijn opleiding en de te toen onregelmatig werkuren aan te passen dat ik bewust op zoek gegaan ben naar een viervoetige levensgezel.



De eerste hond was Santana, herplaatser (Duitse Herder) van toen al 7 jaar waarmee ik de eerste stappen heb gezet en nog ruim 4 mooie jaren heb beleefd.

Daarna volgde Paco, uit het asiel (Labrador x Greyhound) waarmee ik ooit gehoorzaamheidslessen deed, maar die mij later de eerste stappen in canicross en bikejoring heeft doen zetten.

In diezelfde periode kwam daar ook Tosjka bij (Labrador). Een herplaatser van 8 jaar. Wandelen was toen de hoofdbezigheid, tot de heupen letterlijk op waren.



De liefde dreef me destijds naar Debbie Vercammen toe en samen met Paco werden we opgenomen in haar roedel met Goya (Oud Duitse herder), Zhiva (Zwitsere herder) en Yuna (Australische herder).

Daar kwam na het prompt wegvallen van Paco dan mijn allereerste eigen (Beauceron) pup, Voodoo bij. Naast de toenmalige roedel heb ik in deze interbellum van nog niet te kunnen sporten met Voodoo, mocht ik ook de honden van Shana Vleminckx gebruiken, Faiko en zoon Jano (Australische Herders) om mijn eerste stappen in het mushen verder te zetten.

De honger naar meer honden was echter niet gestild want jaar na jaar ontvielen er ons honden én kwamen er honden bij, ook uit eigen kweek want Debbie was occasionele fokker van Australische herders én geeft nog steeds hondentraining in haar privé hondenschool.  Chili, Shikoh, Joy, Quatah en Noche (Australische herders) en Vitesse (Beauceron) maakten de lijst compleet.



De mushing of sledehondsport microbe heeft me sindsdien echt gebeten, gaande van eigen verenigingen met name FV canicross team waasland, VZW Fogland Foxes en nu uiteindelijk FV Pawsome Mushing.

Waar ik mijn passie deel(de) aan de hand van lesgeven, begeleiden en informeren van leden & het deelnemen én organiseren van canicross & mushingwedstrijden in het Waasland en Kempen. Zelfs internationaal deed ik mee voor het plezier in 1, 2 en 4 span wedstrijden.



Sinds begin 2021 vorm ik met Tinne Jenet een nieuw samengesteld gezin, dit met Voodoo en Vitesse vervoegde zij mij met Bruno (Cane Corso x Tervurense herder) en Aquina (Duitse Staande Korthaar - DSK).  Bedoeling was om met eigen 4 span of groter met leenhonden Torak (Beauceron) onder andere te gaan deelnemen aan nationale en internationale wedstrijden.


Echter zal 17 mei 2021 voor altijd herinnerd worden als de ergste nachtmerrie die je kan beleven als hondeneigenaar. Namelijk 's morgens gaan wandelen met 4 kerngezonde sporthonden en 's avonds thuis zitten zonder en hopen dat ze een vergiftiging met slakkenvergif allen zouden doorstaan. Echter hebben we een dag later Aquina moeten laten inslapen, daar het gif te veel schade had berokkend.  Vooral Voodoo hebben we sindsdien op mushing pensioen gezet en zullen we meer andere uitdagingen geven.



Om een vreselijk verhaal een positieve wending te geven, heb ik de knoop doorgehakt om te beginnen als fokker, wetende welke zorgen, inzichten en verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt.

Daarom heb ik ook overal alle goede raad opgevolgd en is sinds begin juli 2021 Karma (Beauceron) er bij gekomen en kunnen we verder schrijven aan het verhaal...
En zo liep ik een jaar lang (bij)school om uiteindelijk een gediplomeerd fokker te worden, dat mede met de reeds opgedane ervaring van het fokken van de aussie-nestjes volgde er mijn eerste nestje Beaucerons.



Het eerste (V of Viking) nestje was een hele intense beleving en ben zo blij dat alle pups een heel goede thuis hebben gevonden. De Vikings slaat niet op de serie als zovelen denken maar op het feit dat de Vikingen een groot deel van Frankrijk bezet hadden en tot in Parijs geweest zijn in hun veroveringen. Normandië is ooit een provincie van de 'Noormannen' geweest. En laat de streek van Beauce (zuidwesten van Parijs) daar net bij aansluiten ... zouden ze dan toch Vikingbloed hebben?

Eentje  (Falkor) is hier gebleven om verschillende redenen maar vooral om zijn zachte  karakter, die mooi past in de verjongde roedel.



Onze honden leven en slapen voornamelijk los in huis, een bench kan/zal gebruikt worden vooral bij puppy's  en pubers in hun opvoeding, maar moet vooral een eigen plaats kunnen zijn om tot rust te komen, nooit als straf.

Tot voor kort was naast wandelen, mushing in de vorm van step in 1 en 2 span vooral onze hoofdbezigheid, dit geheel volgens de regels van de Dierenwelzijn (gebruik van trek en last dieren), FBMC én IFSS.  Ook als vrijwilligers gaan we langs met onze honden als therapiedier in rusthuizen.


Opvoeding is iets wat je constant doet en niet enkel op een grasveld op een zondagvoormiddag, daar niettegenstaande zal Tinne zich ontfermen om gehoorzaamheid aan te leren tot aan het brevet voor Vitesse & Karma.  Voodoo en Bruno zullen de komende jaren hun clown gehalte meer vorm mogen geven tijdens doggydance en/of schaapdrijf lessen. 


Waren het Voodoo zijn kunstjes, zijn zachte maar spontane karakter of zijn ontwapenende blik die hem de uitverkorene maakte om mee te spelen bij een theaterproductie.

Helaas ontviel onze Grote Lieve Reus ons veel te vroeg (30.11.2023) wegens een agressieve lymfklierkanker.

Zijn half-zus Vitesse heeft intussen haar 1e repetitie en extra trainingen gehad en zal de komende jaren in verschillende Europese steden op het podium verschijnen en zo zijn nalatenschap verderzetten.


Wie weet wat 2024 zal brengen???




Vanwaar komt de naam Pawesome Prodigy?

Pawesome is the furry equivalent of the word awesome. En awesome zijn ze allemaal wel !


Sinds mijn puber jaren ben ik altijd een enorme fan ben van de Engelse formatie The Prodigy en de betekenis van Prodigy is vooral deze van een wonderkind, ook die op 4 poten.


Waarom geen Franse naam het is toch een Frans ras?

Ben altijd al het buitenbeentje geweest en wil dan ook toekomst gericht internationaler richten en bijhorend klinken.



Mijn doel is om leuke, gezonde allrounder Beaucerons te fokken met rust in de kop. Dit met een fijn temperament in het werk, forse, stabiele honden met een (heel) sociaal, zelfzeker maar open karakter.

Onze offspring zal voornamelijk geschikt zijn als actieve & veelzijdige sporthond & gezinshond maar evengoed ingezet kunnen worden als therapie,-speur en politiehond.


De fok gebeurt in de 2 erkende kleuren namelijk black & tan (Noir & Feu) en Harlequin (Arlequin).



Bedankt aan alle fotografen voor het gebruik van het beeldmateriaal!



Visie

Fokken


Fokken is voor mij een begrip dat heel wat inhoudt en is iets waar je best niet onvoorbereid aan begint.


Om te beginnen dien je je te verdiepen in het ras.

Wat speelt er binnen het ras op gebied van gezondheid, gedrag, verschillende types/lijnen enz...

Daarnaast dien je ook op de hoogte te zijn van de praktische kant van de zaak: hoe verloopt een dekking, geboorte, enz... en is het financiële aspect ook niet te onderschatten wanneer je het goed wil doen.

De opvoeding van de pups tot ze naar hun baasje mogen is een job op zich die veel tijd en kennis vereist.

Ook laat ik me bij de keuze van fokdieren bijvoorbeeld bijstaan door mensen die al jaren met het ras bezig zijn en probeer ik info te verzamelen bij onafhankelijke bronnen die geen baat hebben bij een mogelijke combinatie.

Leren en nieuwe inzichten opdoen stopt nooit.

Gezondheid


Bij Beaucerons is het enkel verplicht om te testen op HD en een jaarlijks oogonderzoek.

Daarnaast doe ik steevast extra SD & ED + onofficieel een rx van de rug zodat ik zeker ben dat de honden nergens enige gebreken hebben, voor gelijk welke sport. 

Bij Vitesse is er ook een cardiovasculaire onderzoek en een screening voor ectopic ureter gedaan, dit op aanraden van bevriende beauceronfokkers. Beide met een bevestiging dat deze perfect normaal zijn.

De laatste jaren is het Congenital Deafness – DF iets wat meer speelt in het ras. Karma is alvast vrij (normal homozygoot) getest.

Mijn doel is het bekomen van pups die genetisch vrij zijn van al de mogelijke afwijkingen en/of aandoeningen.

Doch staar ik me niet blind op de medische resultaten en houd ik ook rekening met de andere kwaliteiten van zowel reu als teef zoals karakter en instinct.


Op gebied van vaccinaties geef ik enkel het noodzakelijke, afhankelijk van titertesten en dit vanaf de geboorte.

Onze honden krijgen quasi uitsluitend versvoer (KVV en BARF) voorgeschoteld. Brokken (glutenvrij) zijn er vooral in huis in geval van 'vergeten' of gewoon als zoekspelletje.

Ook de kauw- en trainingssnacks komen uit het naar mijn mening "gezonde" gamma.

Pups die bij ons geboren worden zullen zodra ze overgaan op vast voer ook versvoer krijgen.

Af en toe zullen ze ook brokvoer krijgen puur om er aan te wennen.


Karakter


De Beauceron kenmerkt zich door zijn uithoudingsvermogen, vastberadenheid, oplettendheid, is moedig, eigenwijs en zelfstandig, flink en krachtig, gespierd, robuust en respectvol, loyaal voor zijn gezin, lief en vriendelijk voor kinderen, werkt graag voor zijn baas en argwanend tegenover vreemden.

Naar soortgenoten is de Beauceron niet altijd even vriendelijk.

 

De Beauceron is geschikt als huishond maar heeft veel vrije beweging nodig.

Een "simpel blokje om" is absoluut niet voldoende, hoewel dit ook veel afhangt van wat je de hond gewoon maakt in het 1e levensjaar.


De Beauceron is zeker geen hond om dag en nacht in een kennel opgesloten te zitten en ook niet om enkel als pronkstuk de tuin op te vullen, het is een actieve hond die heel graag iets onderneemt samen met zijn baas,

zoals lange (losloop)wandelingen, meelopen naast de fiets, apporteerspel,...

Als u dit hem/haar kan bieden zal je een gelukkige, voldane en rustige hond hebben.

Noem het een balans zoeken tussen werk - opvoeden - conditioneren - trainen - spelen

en dit zowel fysiek als mentaal.

Natuurlijke aanleg


De Beauceron is een werkras en is dus goed geschikt als werkhond, denk hierbij aan het hoeden van schapen,

gehoorzaamheid, canicross en agylity, maar ook speuren, ipo, flybal, waterwerk, SAR ...

Kortom er zijn genoeg activiteiten om een goede, gezonde en leuke baas hond relatie op te bouwen.

Bedenk wel een slaafje die steeds uitvoert wat je van hem/haar verlangt zal je er nooit kunnen van maken, dus als de prestaties van de hond en de competitie belangrijker zijn dan de hond zelf zal je er met een Beauceron bedrogen uitkomen.

Het is een allrounder maar niet echt een uitblinker in iets.

 

De Beauceron is niet één van de gemakkelijkste rassen,

vooral in hun -langdurige- puberperiode durven sommige zelfs meerdere keren uitproberen hoever ze kunnen gaan,

ze hebben een hele consequente opvoeding nodig waar men van pup af aan moet mee beginnen, met een 'fluwelen handschoen'.

Goed gedrag dient beloond te worden en negatief gedrag dient in de meeste gevallen genegeerd te worden.

Afstraffen met een kordaat stembevel is meestal voldoende maar ga absoluut nooit staan roepen of tieren.

Bij een te harde aanpak (mede door zijn gevoelige aard) kan de hond zenuwachtig gedrag gaan vertonen en zelfs angst of agressie en zal op deze manier het vertrouwen in de baas verliezen, iets wat ten alle tijde moet vermeden worden.

Bij de opvoeding van een Beauceron dient men de eerste 3 jaar doorzettingsvermogen en veel geduld te hebben, dat daarna volop beloont zal worden in een vriend en schaduw voor het leven!

 

De Beauceron is een hond die pas op latere leeftijd volwassen wordt, meestal rond de 2 a 3 jaar, tot dan hebt u een grote hele lompe puber in huis.

De Beauceron kan zo'n 13 tot 14 jaar worden.

 

ONTHOUD : ELKE BEAUCERON IS EEN INDIVIDU EN ER ZIJN ALTIJD UITZONDERINGEN OP DE REGEL. 

Shows


Ik ben nooit een voorstander geweest van shows enerzijds omdat perfectie niet bestaat en anderzijds een keuring nooit objectief kan zijn.


Daarom doe ik niet veel shows met mijn honden. Af en toe op events van de rasverenigingen bijvoorbeeld.

In de toekomst zullen ze worden aangekeurd (fokattest) om te kijken of ze voldoen aan de rasstandaard.

De minimum beoordeling "Goed" die de KMSH voorschrijft zal voor mij persoonlijk volstaan, een betere quotering. is natuurlijk mooi meegenomen.


Voor mij hoeven het geen toppers te zijn die regelmatig shows winnen. Ze dienen wel te voldoen aan de karakter en gezondheidsvoorwaarden die ik hierboven al beschreef.

Pupkopers


Voor de pups prefereer ik baasjes die reeds ervaring hebben met het samenleven met en opvoeden/trainen/conditioneren van een werkhond.

Dit voorkomt al een groot deel van frustratie bij de baasjes en mogelijke gedragsproblemen bij de honden.


Dat wil echter niet zeggen dat ik alleen maar pups verkoop aan personen met wedstrijd of andere ambities!

Mensen die hun hond voldoende (en ook niet TE veel !!!) fysieke en/of mentale stimulans kunnen bieden, zijn van harte welkom.


Er zijn veel dingen die je met een beauceron kan doen om aan de behoeften te voldoen!

Persoonlijke gevolgde opleidingen & Lezingen mbt tot honden & sport

Lezing


'Motorische problemen bij honden mbt tot training door Ellen Martens (30/11/2013)


*

Attest


Aspirant-initiator bij de Vlaamse Atletiekliga (11/05/2019)

*


Diploma


Hondenfokker Syntra (27/06/2022)


*


Clinic


Schapendrijven (19 & 20/05/2023)



Share by: